Terroir "Bzenecko"

Plochou vinic je pátým největším regionem ve slovácké vinařské podoblasti 564 ha.

Vinice v bzeneckém mikroregionu jsou založeny většinou na jihozápadních svazích, na půdách se sprašovým podložím s polohami štěrků a písků, od Moravského Písku pak leží na rozsáhlé písčité duně. Geologické poměry, klimatické podmínky a optimální vinařské polohy vytváří ideální podmínky pro pěstování špičkových odrůd jako Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay a Moravský muškát, z modrých odrůd pak Frankovka, Svatovavřinecké a Rulandské modré. Vyrábí se zde vína extraktivní, s vyšším obsahem pikantních kyselin. Nejznámější víno této oblasti je Bzenecká lipka, což je Ryzlink rýnský z určených lokalit. Tato známka je nejstarší na Moravě. Jméno má z lidového pojmenování Ryzlinku rýnského - Lipka. Další známkou byl Bzenecký zlatý hrozen - sestav z vín Neuburské, Veltlínské červené rané a Sylvánské zelené. V roce 1875 začala na bzeneckém zámku výroba šumivých vín klasickou metodou kvašením v lahvích, která však do současnosti zachována nebyla.

K největším vinařským obcím patří Bzenec, Ořechov, Polešovice a Vracov. Důležitým vinařským střediskem jsou Polešovice, kde se nachází šlechtitelská vinařská stanice, ve které vzniklo několik nových odrůd, např. Muškát moravský. Centrem oblasti je Bzenec.

Z vinařských zajímavostí, které můžete vidět na trase Bzenecké vinařské stezky a Moravské vinné stezky zmiňme alespoň staré habánské sklepy ve Vracově. Mezi další rarity patří na návsi v Syrovíně vystavený historický hasicí vůz - dar od císaře Františka Josefa I. obci. V Bzenci v zámeckém parku je možné vidět lípu, která pamatuje v podstatě všechny události spojené s historií města, neboť její stáří se odhaduje na více než 900 let. Kmen je sice rozerván na několik částí, ty jsou ale různě podložené a podepřené a lípa je stále živou ozdobou města.

Půda:

Černozemě a hněhozemě vytvořené na vátých spraších, píscích a slínech.

Podnebí: 

Teplé s mírným teplým prouděním vzduchu, které vzniká nahřátím půdy s písčitým podložím.

Odrůdy typické: 

Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Muškát moravský, Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré